Нападения, отвличания, сексуално насилие, изнасилвания.

В България все още се осланяме на соц мантрата „Ако не говорим за нещо – то не съществува!“

Всички четем, слушаме и гледаме новини и знаем, че не е така. Като лекар по трудова медицина не мога да подмина факта, че много нападения над жени стават на път или на връщане от работа.

Сега през летните месеци независимо от дългия ден, работното време на много професии също се удължава.

Това е свързано с движение на работещите към и от месторабота по традиционно тъмните български улички, претъпкани с коли паркинги и междублокови пространства и винаги обраслите като джунгла и никога не осветявани паркове.

Няма да споменавам подлезите нощем, защото и денем никой не е луд да минава през тях.

Има много проучвания, програми, обучения за защита и други, които така и не достигат до широката публика.

Нападения, отвличания, сексуално насилие и изнасилвания се случват.

Това което ще Ви кажа от тук нататък са концентрирани правила и съвети за защита. Най-важното накратко. Правило номер едно – най-добрия начин да се спасите от нападение е просто да го избегнете.

Глупав съвет, но колко от вас го спазват? Колко от вас минават „за по-напряко“ през тъмния парк, задна улица, покрай изоствена сграда или претъпкан паркинг? Колко от вас се оглеждат за съмнителни типове, коли, пияни компании и сенки в тъмните входове на сгради покрай, които минавате? Оглеждайте се. Ако нещо Ви се стори съмнително – изберете друг марщрут. Вземете автобус.

Правило номер две – ако някой Ви нападне, вероятността да е по-силен, по-тежък, по-висок от вас и да е въоръжен поне с нож е много висока. Запишете поне един курс по самоотбрана.

Но дори и да го завъришите с отличие,  не се надявайте да пребиете група нападатели като Брус Ли или Джеки Чан след 10 урока. Не се опитвайте и след 100. Целта на всички упажнения е да изненадате нападателите си и да имате шанс да си плюете на петите. Целта Ви е да се спасите. Не да очистите света от злото.

Какво още трябва да знаем?

Изглежда, че много от нападателите използват сходни тактики, за да им се разминава безнаказано използването на насилие. Малко жени знаят как да се грижат за себе си, когато се сблъскат с подобна ситуация. Много изнасилвачи в затвора са били интервюирани за това, какво търсят в една потенциална жертва, а ето и някои интересни факти:

 1. Първото нещо, което нападателите търсят в потенциална жертва е определена прическа. Най-вероятно да тръгнат след жена с конска опашка, кок, плитка или друга прическа, която може лесно да се хваща. По-вероятно е да изберат жена с по-дълга коса. Жените с къса коса не са обичайна цел.

 2. Второто нещо, което мъжете търсят е определено облекло. Те търсят жени, чието облекло е лесно да се махне бързо. Много от тях носят нож, за да срежат облеклото.

 3. Търсят жени, които използват мобилния си телефон, ровят в чантата си или правят друго докато ходят, защото точно тогава са неподготвени и могат лесно да бъдат надвити.

 4. Най-голям е броят на отвлечени/нападнати на големи тъмни паркинги.

 5. Номер две са подземните паркинги/гаражи.

 6. Номер три са обществените паркове.

 7. Друго важно нещо за тези хора е, че те се стремят да отвлекат жената и бързо да я преместят на друго място, където не е нужно да се притесняват да не бъдат хванати.

 8. Ако окажете каквато и да е съпротива, те се обезсърчават бързо, защото дори след само минута или две осъзнават, че не си заслужава, защото ще отнеме много време и могат да ги хванат.

 9. Тези мъже казват, че не избират жени, които държат чадър или други дълги предмети в ръцете си, които могат да бъдат използвани от разстояние .

 10. Ключовете Ви са остри и са опасни, но не са възпиращ средство за тях, защото трябва да сте наистина близо до нападателя за да ги използвате като оръжие. Така че, идеята е просто да убедите тези хора, че не си струвате усилието.

Неща които трябва да помним:

 1. Ако някой Ви следи на улицата или на паркинга, или е с вас в асансьора или на стълбището, гледайте ги право в лицето и ги заговорете. Сега, когато сте видели ясно лицата им и може да ги идентифицирате по-късно, ако потрябва, вие губите привлекателност като цел.

 2. Ако някой тръгне към вас с ясна цел, дръжте ръцете си пред себе си и крещете „Стой! Назад!“ Повечето от изнасилвачите казват, че ще оставя жена, ако вика много или показва, че не се страхува да отвърне. Отново, те си търсят ЛЕСНА мишена.

 3. Ако носите лютив спрей, крещете „Имам лютив спрей!“ и го държите пред себе си.

 4. Ако някой ви сграбчи отзад  и не може да го победите със сила, можете да го надхитрите. Ако Ви хванат около кръста изотзад, забийте нокти в ръката му между лакътя и рамото или в горната вътрешна част на бедрото – СИЛНО! Опитайте на себе си толкова силно, колкото можете да издържите, наистина боли.

 5. След първоначалния удар, винаги ритайте в слабините. Знаете, че е изключително болезнено. Може би си мислите, че ще ядосате човека и ще го накарате да искате да ви нарани повече, но тези изнасилвачи твърдят че искат жена, които няма да им създава много неприятности. Започнете да създавате проблеми и те ще ви зарежат.

 6. Когато някой ви хване, вземете показалеца му и го огънете назад, доколкото е възможно, с колкото се може повече сила и натискайки с цяло тяло.

 7. Разбира се старите неща все още важат. Винаги бъдете наясно с заобикалящата ви среда, вземете някой с вас ако можете и ако видите със някой съмнително поведение доверете се на инстинктите си. Може да се почувствате малко глупаво в момента, но ще се почувствате много по-лошо, ако човек наистина е опасен.

И естествено помнете /Зная, че сте достатъчно умни за да знаете тези неща, но все ще има някои, които не сте чували./

 1. Половината от нападенията са от някой, който познавате. Дори много близък до вас. Какви сигнали подавате обикновено няма голямо значение – лудите ги тълкуват както им се иска.

 2. Винаги е по-добре да сте трезвена от колкото обратното. Най-малкото ще бягате по-бързо ако се наложи.

 3. Съвет от Тае Куон До: лакътя и коляното са най-твърдата точка на тялото. Ако сте достатъчно близо до нападателя, за да ги използвате, направете го.

 4. Ако бандит иска портфейла или чантата Ви – Не му ги подавайте! Хвърлете ги далеч от вас. Ако той наистина е по-заинтересован от парите в портфейла или чантата (отколкото от вас) ще отиде за портфейла/чантата. Тичайте като луда в другата посока!

 5. Ако някога ви затворят в багажника на кола… Изкъртете с ритници единия от стоповете, покажете крак или ръката си от дупката и започнете да я размахвате като луда. Шофьорът няма да ви види, но всички останали коли ще ви видят.

 6. Жените имат склонност да влязат в колата си след пазар, ресторант, работа и т.н., и просто да седят (правят си грима, ровят в чанта т.н.) Никога не правете това! Ако някой ви следи –  това е перфектна възможност за него да влезе от страната на пътника, да сложи пистолет до главата Ви и да Ви каже да карате на някъде. Веднага след като затворите вратата – Потегляйте!

 7. Няколко съвета за качването в колата на паркинг или в обществен гараж:

  1. Бъдете нащрек: огледайте колата си, тъй като някой може да се крие от страната на пътника, погледнете вътре в колата си – от страната на пътника и на задната седалка. (Това важи и преди да се качите в такси).

  2. Ако точно до вашата врата има паркиран микробус – влезте във вашия автомобил от вратата на пътника. Повечето нападат жертвите си, като ги издърпват в микробуса си, докато жените се опитват да влязат в колите си.

  3. Погледнете в колите паркирани от двете страни на автомобила ви. Ако има човек седнал сам на седалката най-близко до вашия автомобил може би е по-добре да се върнете в търговския център, или в работата Ви и да намерите някой за да ви преведе обратно. По-добре параноична, отколкото мъртва.

 8. Винаги вземайте асансьора, вместо стълбите. (Стълбищата са ужасни места да бъдете сама и са идеалното място за престъпление). Никой престъпник не иска да заседне със жертвата си между етажите.

 9. Ако нападателя има пистолет, но не ви е хванал все още – ВИНАГИ бягайте! Бягаща цел се улучва трудно (4 от 100 пъти), но дори и тогава най-вероятно НЯМА да бъде смъртоносно. Бягайте!

 10. Жените винаги се стремят да покажат съчувствие. Зарежете това! Така лесно може да бъдете изнасилени или убити. Тед Бънди, серийния убиец, е бил добре изглеждащ образован човек, който винаги си играел със симпатиите на нищо неподозиращи жени. Той ходел с бастун или с накуцване и често искал помощ за да се качи в колата си или да натовари нещо – точно тогава той отвличал следващата си жертва.

В света в който живеем има много луди и по-добре да вземем мерки навреме отколкото да съжаляваме после.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *