GDPR и медицинската документация

Като медицински специалисти ние имаме законното основание да събираме и обработваме „чувствителни“ лични данни. Разбира се практически погледнато точно това ние работата като лекари.

Събираме анамнеза, правим преглед и записваме находки и симптоми, правим изследвания и запазваме резултатите.

Правото на пациента „да бъде забравен“ изключително рядко се отнася до медицинската информация. Дори когато става въпрос за ретенция на чуждо тяло в разни телесни отвори.

Данните в нашите досиета, картони, ЕЗИД и т.н. могат да бъдат предавани само на други лекари. По съответния законен ред. Или ги пазим 50 години. После ги унищожаваме – по съответния ред.

Тук възникват два въпроса:

1. Защо унищожаваме НАУЧНА информация, събирана и пазена 50 години?!?! Всяко заболяване е индивидуално. Има индивидуален ход, индивидуална чувствителност на медикаменти. Това е уникална информация, събирана през целия живот на един човек. И ние я унищожаваме.

Всички подобни данни могат да бъдат псевдонимизирани. Обработени и добавени към медицински научни бази данни. Хиляди лекари могат да подобрят практиката си на тяхна база. Това разбира се не е работа за един ден, но е разумна и лесно постижима за МЗ, медицинските университети и разработчиците на медицински софтуер цел.

2. Какво се случва с медицинската документация, когато не се съхранява от медицински специалист или организация?

Закривате болницата в Котел/примерно/. Уволнявате персонала, изписвате пациентите, заключвате вратите и заковавате прозорците.

И след месец хората си палят печките със медицински картони, рентгенови снимки, а децата си правят фунийки от ЕКГ-та.

Или – селско ДжиПи умира, практиката никой не я иска, децата му прибират мебелите, оборудването и документацията, защото помещението е било под наем или на кметството.

Какво ще я правят те? Ще я пазят 50 години? Запечатана? Когато дойде някой и каже: „Аз съм новия личен лекар на с. Долно Нанагорнище и трябва да взема досиетата на хората.“ ще му я дадат ли, защото човека „прилича на доктор“?

И в двата случая стигаме до момента какво се случва с МЕДИЦИНСКАТА ни информация когато веригата на защита според GDPR се прекъсне поради една или друга причина.

Няма значение дали документацията в тези случаи ще се изземва от БЛС, РЗИ, Държавния архив. Това са организационни подробности.

Тези случаи и други подобни за които никой не се е сетил трябва да бъдат нормативно и практически уредени.

 

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *