Безопасност при работа в складове

Складовете са неразделна част от съвременния бизнес. Търговия, международен транспорт, индустрия – складовете са навсякъде. През „комунизъмъ“ да си склададжия беше сладка работа. Дори директорите на предприятията нямаха толкова връзки и възможности като склададжиите – при тотална липса на каквото и да е човека с ключа за склада беше почти богоравен.

Сега нещата са различни и работата в склад е поредната скучна и често тежка работа. Отговорността също не е за пренебрегване.

Модерните „вертикални“ складове с подходящи за стоката или материалите стелажи и обслужвани с електрокари (ако някой иска да ви убеди, че в закрит склад може да се работи с Мотокар – не му вярвайте!) позволяват на сравнително малка площ да се побере много повече.

Стелажите обикновено се изчисляват и произвеждат със солиден запас от товароносимост. Конструкцията им е стабилна във вертикална посока, и относително устойчива на странични въздействия – примерно люлеене при земетресение.

Всичко това е валидно само при запазена цялост на конструкцията – всяко нарушение на една носеща опора променя изцяло устойчивостта. Ако един край на натоварен стелаж подаде – ефекта на доминото може да разруши целия стелаж.

Сега си го представете в препълнен магазин. Или склад с множество работници.

инцидент с електрокар в склад Тук може да видите какво се случва при миг невнимание. Охранителната камера на склада е хванала инцидента случайно. Това че няма жертви е само едната гледна точка.

Какви мерки сте взели вие за да не се случи нещо подобно и във вашия склад?

P.S. Ако имате проблем с анимацията – свалете файла и тогава го отворете. 😉

One Comment

  1. eli 05/01/2010

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *