Грип 2020

Дойде новата 2020-та и медиите пак са в „паника“ от новата „световна“ епидемия. „Просветени“ идиоти разправят, че модерни „химически променени“ вируси минавали през защитните маски. Други обяснват на идиотите като тях как само тъпаци като докторите и сестрите носят маски за да помпат пари в джобовете на „Биг Фармата“.

Пази боже тъпак да се докопа до социални медии…

Има епидемия. В Китай. Загиналите там са по-малко от загиналите по пътищата в България.

В нашата страна загиващите годишно от грип тип А и Б са от 1000 до няколко хиляди. Точният им брой не може да се докаже.

Имаме си толкова много други пара-грипни вируси, че дори не си заслужава да ги изброяваме.

Всяка година респираторните инфекции убиват много хора – възрастни, тежко болни, недоносени деца, хора на имуносупресори, болни от СПИН и т.н.

Това са хора с много слаб или увреден имунитет.

Какви мерки можем да вземем като ОБЩЕСТВО за ограничаване на разпространението на вирусните респираторни инфекции?

Ето няколко прости, но логични стъпки срещу ВСЯКА въздушно-капкова инфекция, не само срещу грипа:

1. Нека болните да си останат в къщи! И без това няма да свършат много работа. Като сте си в къщи – стойте в една стая и не се врете ненужно при останалите членове на семейството си!

2. Ако трябва да излизате – носете маска. Маската може да бъде стандартна /това значи отговаряща на стандарт за защита/ хирургическа маска – сменя се на всеки 2 часа. Трябва да покрива и носа ви.

3. Ако сте по-дълго навън – вземете си стандартна противопрахова маска клас FFP1. Една такава би трябвало да покрива 8 часова работна смяна. Клас FFP1 – зашитава и срещу биологични опасности от клас 2. В този клас са грипните вируси.

4. Мийте си редовно ръцете и спазвайте елементарна култура при кихане и кашляне – ползвайте кърпичка и се прикривайте с ръка, а после я измийте!

5. Почиствайте редовно дома и работното си място. Прахът да се забърсва всекидневно. Проветрявайте работните помещения неколкократно през деня.

6. Направете си ежегодната ваксинация!

7. Сведете до минимум ненужния личен контакт между работещите на работното място и между работещите и клиентите.

8. Освободете превантивно хората с висок риск – бременни, хронично болни. Могат да свършат нещо от дома си, ако не могат – поне не ги застрашавайте за няколко лева в повече.

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *