Наредба № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г. за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях

От много отдавна не само аз, но и много колеги протестират срещу поголовното поставяне на нестандартни препятствия и неравности по пътя или т.нар. „легнали полицаи“. Проблемът е основно прекалено голямата височина комбинирана с малка широчина. Освен ако не шофирате истински офроуд автомобил шансът да не ударите автомобила е нищожен.
С голямо удоволствие виждам, че вече има регулация, въведени са най-после и т.нар. шумни маркировки.
Ако някой от вас скоро е пътувал навън – дори и до Букурещ например сигурно се е сблъсквал с „ужасния шум“ от гумите преди всяка пешеходна пътека или кръгово в малките населени места.
Шумните маркировки са малки неравности в самия асфалт – не по-големи от 1 см, но подредени в тесни или широки ленти. Преминавайки през тях гумите издават силен необичаен за гладкия асфалт шум – подобен на този от движение по паваж.
Често с тях се маркират  осевите и страничните линии – дори и да задремете на волана /дано не ви се случва/ ако колата с отклони вляво или в дясно шумът определено ще ви събуди.
Наредбата е дълга и има цветни графични приложения. Поради тази причина съм дал линк към копие от броя на ДВестник в който е публикувана.
МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ
НАРЕДБА № РД-02-20-10 от 5 юли 2012 г.
за условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и на други средства за ограничаване на скоростта на движение и изискванията към тях
Раздел І
Общи положения
Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията за изграждане или монтиране върху платното за движение на изкуствени неравности и други средства за ограничаване на скоростта на движение на моторните превозни средства (МПС), наричани за краткост „средства за ограничаване на скоростта на движение“, както следва: ….

Следва линк към целия брой – приложенията са в края.

ДВ–56_12

2 коментара

  1. Иван 13/05/2015
  2. Д-р СербезовAuthor 17/05/2015

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *