Главна инспекция по труда и Националната агенция за приходите започват масови съвместни проверки в цялата страна

По-долу публикувам дословно последното прессъобщение на Изпълнителна агенция Главна Инспекция по Труда.

Проверките започват от 04 Юли 2011!

„Съвместни масови проверки за предотвратяване на допусканите нарушения и за гарантиране на трудовите и осигурителните права на работещите хора започват Главна инспекция по труда (ГИТ) и Националната агенция за приходите (НАП) в цялата страна и по Черноморието от 4 юли 2011 г.

 • Наличие на писмено сключени трудови договори,
 • изпратено от работодателя уведомление до териториалното поделение на НАП за сключения договор
 • връчено на работника или служителя копие от уведомлението;
 • подаване на декларациите за дължими осигурителни вноски и тяхното редовно начисляване и внасяне;
 • режимът на реалното работно време;
 • навременното изплащане на трудовите възнаграждения;
 • полагане на труд от непълнолетни;
 • укриване на обороти и дължими данъчни задължения
 • са акцентите на съвместните инспекции.

  Целта на масираните проверки е намаляване на работещите без трудови договори и на фиктивно определен 4-часов работен ден, а в действителност да се полага труд в рамките на 8 и повече часове,  затова се обхващат всички икономически дейности на територията на цялата страна, особено тези със сезонен характер на дейността и по Черноморието. Проверките ще се извършват и в извънработно време, през почивните дни и през нощта, за да бъдат намалени до минимум възможностите за избягване на контрола от страна на недобросъвестни работодатели. В помощ на колегите от дирекциите „Инспекция по труда“ и териториалните поделения на НАП, във Варна, Бургас и Добрич ще бъдат командировани инспектори от вътрешността на страната.

  Там, където са констатирани нарушения, ще бъдат извършени повторни проверки с приоритет наличие на трудови договори, размер на работния ден,  заплащане на труда и осигуровки.

  Независимо от другите предприети мерки Дирекциите „Инспекции по труда“ подават сигнали до Бюрата по труда и териториалните поделения на Националния осигурителен институт за всички случаи, в които е установено наемане на работа без трудови договори, за да бъдат извършени проверки дали лицата не са регистрирани като безработни и дали получават обезщетения като такива.“

One Comment

 1. Ангел Томов 19/07/2011

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *