Тоалетни, отходни места и санитарни помещения


Изграждането на подходящи санитарни помещения във всяко място където работят хора е отговорна задача, чието претупване може да коства много пари и нерви в последствие.

Първо има изисквания за броя на отходните места /клекала, тоалетни чинии и писоари/спрямо броя на жените и мъжете, броя на душовете при по-мръсните производства, броя на умивалниците.

Изискванията не са променяни от години, но така или иначе не са официални, не са стандарт и трудно могат да бъдат намерени.

Въпросът за избора на подходящ тип тоалетни зависи от много фактори.

За съжаление на всички протестиращи срещу „турската тоалетна“ – клекалото си остава най-доброто за обществени места и тоалетни във фирми с много работещи.

Защо?

1. Няма подвижни части. Няма какво да се счупи.
2. Почиства се много лесно. Поддръжката е бърза и лесна.
3. Няма физически контакт с ползващия го. Няма риск от контактни инфекции.
4. Позата при ползване е най-физиологичната. Намалява риска от запек и хемороиди.
5. Има клекала изработени от неръждаема стомана. За разлика от металните и керамични те не се изтриват, надраскват и т.н.
6. Задръстват се много по-трудно дори и със санитарни материали.

Тоалетните чинии са много хубави за дома и офиса, за тоалетни ползвани от малки групи хора и за всички стари хора и инвалиди.

Когато става въпрос за възрастни хора и инвалиди помещението трябва да се оборудва и с дръжки и други средства за поддържане и хващане.

Когато говорим за разликите между мъжките и дамските тоалетни – основното трябва да е наличието на много писоари или на общ писоар в мъжката и съответстващ брой отходни места в дамската тоалетна.

Изискване за всяко работно място с над 20 жени е да има „стая за личната хигиена на жените“, но наредбата е от 1987 година и май никой не е чувал за нея, освен лекарите по трудова медицина и никой не я спазва.

Да не забравяме и наличието на топла вода в умивалниците – нещо което е немислимо да липсва в третото хилядолетие от новата ера, но е лукс за повечето предприятия. Сметките за ток са тези които убиват доброто желание на всички.

Решение дават мощните проточни бойлери на ток и природен газ. Те имат добро КПД и нулева консумация когато не се ползват.

Газовите проточни бойлери у нас са най-често немски и са подходящи само за метан. Пропан – бутанът дава много сажди /изгарянето е непълно/ и бързо затлачва медната или бронзова серпентина.

Подовете и стените е най-добре да се покрият с керамични или други плочки – отново за лесно почистване и дезинфекция.

Вентилацията, проветряването и отоплението на помещенията е също много важен въпрос – една ледена тоалетна със тоалетни чинии, може да доведе до хроничен запек повечето деца и възрастни.

Не е за пренебрегване и опасността от най-честия начин за избягване на контакта със мръсната тоалетна чиния от много хора – стъпването върху нея.

Като лекар твърдя, че най-бруталното нарязване което съм виждал е от строшена тоалетна чиния след качване върху нея.

Керамичните парчета са едно от най-острите неща познати на човечеството. Не случайно Киосера прави керамични ножове и ги продава на баснословни цени.

Като извод един безплатен съвет – при следващия основен ремонт или изграждане на обществен обект – сложете клекала във всички тоалетни освен тази за инвалиди.
Сигурен съм, че ще Ви излезе много по-евтино както на момента, така и в дългосрочен аспект. Не забравяйте и японската тоалетна – същата като нашето клекало, но сядат на обратно.

3 коментара

  1. Anonymous 27/10/2009
  2. mini_minimoi 15/12/2009
  3. admin 15/12/2009

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *