Трудова медицина в образователната система

Независимо от отношението ни към нея и качеството на образованието, което дава в момента образователната система на България има много да наваксва в областта на трудовата медицина.
Една от основните причини е липсата на централна или поне единна програма за действия и постоянни мерки в областта.
От това произлиза липсата на предвидено финансиране и опитите на директорите да закърпят с минимални средства тази дупка в бюджета.
Повечето служби по трудова медицина избягват подобни договори – ако се съгласиш на условията трябва да свършиш работата, но ако я свършиш както трябва ще си на загуба…
Общо взето образователната система получава това за което си е платила.

Това от което преподавателите имат нужда са не измислени профилактични прегледи и редовни замервания на факторите на средата.

В сградите построени по онова време може да няма прекарани кабели за СОТ и LAN, но има достатъчно обем, осветеност и ако училището има пари – парно.
Здравната система куца и профилактичните прегледи на работното място са единствения ни повод да се прегледаме без да сме много, много болни.

Не от това имат нужда обаче преподавателите.

Повечето заболявания в системата са или остри вирусни инфекции – в резултат на постоянния контакт с множество ученици или са соматични заболявания отключени, утежнени или направо предизвикани от стрес.

За какво говоря. Не е тайна, че стреса в системата е много висок. Не е тук мястото да обсъждаме всички причини за това – стреса е на лице. Има разбира се и единици, които поради различни причини се справят с него.

Множеството не успяват и това резултира в:
– сърдечно съдови заболявания – хипертония, пароксизми, инциденти – инсулти и инфаркти;
– стомашно-чревни проблеми – гастрити, колити…
пристрастявания – алкохол, хазарт, промискуитет, наркотици…
– психични заболявания и епизоди – агресия, мания, депресия, суициди

Много хора твърдят, че са получили образование и знания ВЪПРЕКИ, а не БЛАГОДАРЕНИЕ НА образователната ни система. Може и да са прави.

Но не може да очаквате учениците и студентите да имат респект и да обръщат внимание на хора представляващи физическа и психическа развалина.

Работата в службата по трудова медицина ме зове, но се надявам да продължим дискусията с най-упоритите тролове сред вас.

One Comment

  1. Anonymous 30/09/2009

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *