Взривоопасни прахове

Взривоопасните прахове са печално известни на всяка служба по трудова медицина и всеки отдел по здраве и безопасност при работа. Когато в едно „обикновено“ производство където по принцип „няма нищо запалимо и експлозивно“ има наличие на достатъчно прах суспендиран във въздуха опасността вече е налице.

Прах от дърво, захар, брашно, въглища, метали, лекарства, пестициди, гума, пластмаси, бои и текстилни прахове са обичайните заподозрени.

Праха всъщност не избухва като обичайните експлозивни материали. Когато достатъчно като количество прах от частици с достатъчно фин размер е суспендиран във въздуха всеки открит пламък, искра или достатъчно нагрята повърхност дава начало на лавинообразна верижна реакция на запалване и овъгляване на частиците в облака прах.

При този процес се отделя достатъчно топлина и газове за нищожен период от време, което създава взривна вълна способна да разруши оборудване, сгради и да нарани и убие множество хора.

Не всички застрашени разбират напълно опасността. Подценява се както количествата прах във въздуха, така и опасността от неправилно почистване на подовете и повърхностите – например със сгъстен въздух. След достатъчно дълго време без инциденти се неглижира и стандартната пожарна безопасност.

Една добра статия по въпроса има тук.

И няколко добри филмчета:

Една експлозия на забавен кадър:

Add a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *